Ajánlás a sürgősségi betegellátó osztály (SBO) átszervezéséhez a COVID-19 járvány idejére

A betegellátás területi struktúrájának ÁTSZERVEZÉSE

Fordította: Urbán Eszter
Lektor: Dr. Bagdy Virág

 1. VÖRÖS ZÓNÁK
 2. Különösen ajánlott kettő VÖRÖS ZÓNA kialakítása, az egyik a COVID-19 negatív esetek számára, a másik pedig a COVID-19 pozitív/gyanús esetek elkülönítésére
 • A COVID-19 POZITÍV/GYANÚS esetek számára fenntartott RÉSZLEG
 • Szervezze az SBO struktúráját a kezelés intenzitása szerint, teret engedve a fokozatos növekedésnek, továbbá jelöljön ki multifunkcionális részlegeket (pl. középsúlyos és súlyos esetek egy részlegen). Gondoljon a korai elbocsátás lehetséges útvonalaira
 • Igazítsa a személyzet, illetve az egészségügyi felszerelés elosztását az adott részlegre felvett betegek súlyossága alapján
 • Lehetôleg a CPAP-pal / EasyVent-tel és az oxigénnel felszerelt ágyak száma kövesse a várható igényeket (részletes ajánlás ld. alább)
 • A COVID-19 NEGATÍV esetek számára fenntartott RÉSZLEG
 • Alakítson ki egy részleget a COVID-19 negatív esetek számára, mely biztosítja az optimális betegellátást (tehát gondoljon a következőkre: monitor, defibrillátor, intubációs felszerelés, vérgáz analizátor, sürgősségi gyógyszerek, lélegeztetőgép)
 • A STEMI és a stroke betegek (kivéve ha a fertőzött részlegrôl érkeztek) kezelése a COVID-19 negatív területen kell hogy történjen
 • A COVID-19 POZITÍV/GYANÚS esetek számára fenntartott OSZTÁLYOK:
 • Rutin ágyak a COVID-19 gyanús, pneumonia-ban és légzési elégtelenségben szenvedő betegek számára (minta elküldése tesztelésre vagy jelentős betegbeáramlás esetén a teszt későbbi elvégzése az osztályon).
 • Rutin elhelyezés a COVID-19 pozitív betegek számára
 • Szubintenzív részleg/osztály CPAP készülékkel felszerelve
 • Intenzív ellátás

BETEGUTAK AZ SBO-N

PRE-TRIAGE

Eszközök: 1 nővér védőfelszerelésben és infravörös lázmérő

Célkitűzés:

 1. a COVID-19 negatív és COVID-19 pozitív/gyanús esetek szétválasztása
 2. a sürgősségi ellátást nem igénylő esetek hazairányítása (ambuláns lap biztosítása)
 3. a betegek maszkkal és gumikesztyűvel történő ellátása (kézfertőtlenítés után)

A COVID-19 NEGATÍV betegek TRIAGE-a

A rutin ellátásnak megfelően történik

 • gyors továbbítás, amihez a COVID-19 negatív betegutakat ki kell dolgozni (továbbá fontolja meg külön betegutak létrehozását a gyermekgyógyászati esetek számára, a már meglévő nőgyógyászati és ortopédiai betegutak mellett)

A COVID-19 POZITÍV/GYANÚS betegek TRIAGE-a

Eszközök: nővérek megfelelő védőfelszereléssel ellátva a Lombardia Tartomány által előírtak alapján

Teendők:

 • a beteg rendszerben történő regisztrálása és színkód hozzárendelése a meglévő protokollok szerint
 • a kezelés intenzitásának megfelelő betegutak létrehozása (intubált, CPAP, kizárólag oxigént igénylő, oxigént nem igénylő betegek)
 • gyors továbbítás (fast track) melyhez a COVID-19 pozitív/gyanús betegutakat ki kell alakítani (továbbá fontolja meg külön betegutak létrehozását a gyermekgyógyászati esetek számára, a már meglévő nőgyógyászati és ortopédiai betegutak mellett)
 • részleg a gyorsan elbocsájtható betegek számára (amennyiben csak láz és/vagy köhögés a tünetek, kielégítőek az SaO2, artériásvérgáz (légköri levegő belégzése mellett), mellkas röntgen és gyors járásteszt értékek, a Mellékletben leírtak szerint).

Amennyiben a helyi szervezettel összeegyeztethető, ajánlott a nővérek bevonása a betegellátásba, vérvizsgálati labor, artériás vérgáz, mellkasröntgen kérése, oxigén vagy CPAP indítása legyen az ő feladatuk (ahol ez elfogadható a jóváhagyott belső protokoll szerint).

Vegye fontolóra az egyszerűsített betegmonitorozást, a SaO2 és a hónaljban mért testhő folyamatos mérésével, az artériás vérgáz használatát limitálva azon CPAP-ot igénylő betegek számára, akiknél deszaturáció volt megfigyelhető.

HASZNOS INFORMÁCIÓK A KEZELÉSHEZ, korábbi (főképp a Lodi (Lombardia Tartomány)-ban található SBO-n szerzett) tapasztalatok alapján

A komorbiditással nem rendelkező COVID-19 pozitív betegek hypoxia-val, hypocapnia-val, SaO2 eltéréssel és légzési nehézséggel jelentkeznek (jó hypoxaemia tűrés).

Az artériás vérgáz értékeiknél gyakran pH >7.5 és respirációs alkalózis látható, mely javuló tendenciát mutat a terápiára reagáló betegeknél.

A mellkasi ultrahangon diffúz bilaterális interstitialis elváltozás látható irreguláris pleurával és beszûrôdéssel.

Az előzetes, az eddig kezelt betegekkel szerzett tapasztalatok alapján a beszûrôdés hiánya pozitív prognosztikai faktornak tűnik. A CT vizsgálat nem tűnik hasznosnak a klinikai és diagnosztikus definíció felállításában az SBO-n.

A mellkas röntgen igen specifikus a járvány (a kórház területét beleértve) csúcsakor és fontos szerepet feltételeznek neki már a triage kezdetétől. Javasolt, hogy a súlyos légzési elégtelenségben nem szenvedő betegek az orvosi vizsgálatra artériás vérgáz (légköri levegő belégzése mellett mérve) és mellkas röntgen eredménnyel érekezzenek.

A mellkasi ultrahang igen szenzitív vizsgálatak tűnik és emiatt hasznos az elbocsájtható betegek, illetve azon páciensek azonosítában, akiknél potenciálisan állapotromlás következhet be.